Schilderij van Refa, ervaringsdeskundige

Hallo, mijn naam is Refa Wolven en ik werk als ervaringsdeskundige bij het RIBW. Vanwege het corona virus heb ik als thema een schilderij gemaakt over mensen met een psychische kwetsbaarheid in deze tijd van isolatie en daarbij zowel de negatieve kanten als de positieve belicht.   

ANGST 

Op het schilderij is een persoon te zien met een gedachte wolk waarbij de angst voor dit virus centraal staat, aan de linkerkant een aardbol te zien die een thuishaven symboliseert. Echter is hij omringd door donkere wolken en zo kan men zich voelen, de wereld in een duister kleed omhult. 

LICHT 

Ook is er iets positiefs te zien met deze aarde er breekt licht door aan de horizon. Dit symboliseert een vorm van liefdevolle aandacht vanuit het spirituele of vanuit contacten met individuen uit het dagelijkse leven of wat je er zelf in ziet.  

DE IMPACT VAN  NIEUWS 

Aan de rechter kant heb ik de Twin Towers geschilderd wat betrekking heeft op mijn eigen donkere periode toen ik het nieuws zag en daar diepe angsten uit voortkwamen en mee aan de haal ging. Deze gebeurtenis heb ik erbij gehaald omdat ik de impact van beelden en informatie die we tot ons krijgen van invloed kunnen zijn op de belevingswereld zowel positief als negatief.  

INNERLIJKE KRACHT 

De persoon die centraal staat op dit schilderij zit op een rode cirkel, rood is in de spirituele wereld een kleur van kracht in uitdagende situaties. Ik heb deze symboliek gebruikt om innerlijke kracht aan te duiden in de situatie van deze moeilijke periode.  Want er zijn ook mensen die verborgen krachten/kwaliteiten bezitten ook met een kwetsbaarheid (laten we dat niet vergeten) en dingen laten zien waarbij de kracht en niet “het ziek zijn” naar voren komt.  

WARMTE LIEFDE EN INNERLIJKE VRIJHEID  

Wat overduidelijk in dit schilderij naar voren komt zijn de emoji’s communicatie via de Iphone  met je netwerk/begeleiding waarbij de symbolen warmte en liefde tot uiting kunnen komen. De duif aan de linkerkant is symbool voor sereniteit en ook vrijheid die men innerlijk kan voelen.