bionic women

Tijd gaat snel als in een keer meer tijd heb omdat veel dagactiviteiten weg vallen. Toch blijf ik mijn hersenen bezig houden, schrijft Jeroen.

Ik heb nu meer tijd om films te kijken, stukjes te schrijven en boeken te lezen. Nu gaat dat laatste mij slecht af. Ik word een dagje ouder en de lettertjes beginnen te dansen. Het is bij mij een combinatie van ogen en hersenen.  Beide zijn uitgebreid getest. Mijn hersenen met twee MRI scans en mijn ogen door VISIO.

Maar dan blijft er over films en series kijken en stukjes schrijven.
Mijn advies is ook blijf actief, dus als je een film kijken luister dan goed en probeer de ondertiteling te lezen. Hierdoor train je hersenen en zal je opvallen dat wat uitgesproken wordt en in de ondertiteling staat niet overeenkomt. Ik kijk veel Engelse filmpjes en soms zet ik de ondertiteling aan. Maar soms zet ik deze ondertiteling uit, want soms kan ik niet zo snel lezen en luisteren. Ik had hier tijdens mijn studie op de middelbare school ook last van. Dan stopte ik met luisteren wachtte tot de leraar uit geschreven was op het schoolbord en niet meer voor het bord stond. Voor mij is luisteren, terwijl ik het gezicht niet zie van de spreker zeer lastig.

Om die reden is he soms wel handig als je bij belangrijk mededelingen de doventolk kunt zien. Het is extra informatie en je leert nieuwe gebaren erbij. Ik denk dat iedereen in Nederland het gebaar voor “hamsteren” kent.

Ik mag geen reclame maken, maar ik ben nu bezig met “The Bionic Woman” te kijken. Dit is een Amerikaanse series, waar geen ondertiteling bij is. Het gaat soms te snel, maar als deze serie in je eigen tempo kunt bekijken, dan kun je het stop zetten of zelfs terug spoelen. Dit is een zo oude serie, dat je ziet, dat sommige speciale effecten gemaakt zijn door in verkeerde volgorde te filmen.

Het officiële advies van de hersenstichting is minimaal 20 minuten actief bezig te zijn met lopen, fietsen of andere actieve bezigheid. waar je hersenen aan het werk zet.

Jeroen is cliënt van RIBW K/AM en lid van de cliëntenraad.