Nabij tijdens corona

Corona virus

De corona-crisis heeft effect op je leven. Wij doen er alles aan om je nabij te blijven en te doen wat je van ons vraagt. Hier vind je antwoord op vragen en artikelen over corona. Zoals: hoe zit het met de dagbesteding of mijn maandelijks contact met een vrijwilliger. Mis je iets? Laat het weten of stel je vraag. Stuur een e-mail naar vitaaldigitaal@ribw-kam.nl

Wat is de aanpak van RIBW K/AM in deze tijden van corona?

Wij baseren onze besluiten op richtlijnen van het RIVM en de rijksoverheid. En we werken nauw samen met regionale zorgorganisaties. Steeds neemt  RIBW K/AM nieuwe of aanvullende maatregelen om cliënten en medewerkers/vrijwilligers te beschermen. Tot nu toe lukt het samen goed om besmettingen te voorkomen. Dank daarvoor!

Er is is een crisisteam ingericht dat bestaat uit de raad van bestuur, twee clustermanagers, het hoofd P&O, de veiligheidsfunctionaris en de communicatieadviseur.
Het crisisteam neemt de zorginhoudelijke beslissingen. Bij maatregelen worden, cliënten, familie en naastbetrokkenen zo snel mogelijk en zo mogelijk als eerste geïnformeerd.
Overigens begeleiden we weer steeds meer zoals we dat voor de crisis deden, mits het veilig kan. Hoe dat uitwerkt, verschilt per geval en situatie. Dus, heb je hier vragen over? Stel ze dan aan je (persoonlijk)begeleider.

De begeleiding kan door corona onder druk komen. Waar heb ik wat betreft uren recht op als cliënt van RIBW K/AM?

Je hebt niet zozeer recht op uren. Je hebt recht op ondersteuning bij het werken aan en realiseren van  doelen die in het keukentafelgesprek zijn afgesproken. Daarvoor zijn uren beschikbaar gesteld. Nu met Corona is het nog steeds goed mogelijk om aan die doelen te werken. De vorm zal in sommige gevallen anders zijn. En de geïndiceerde uren zijn nog steeds beschikbaar om er aan te werken.

Wat kan ik zelf doen om verspreiding van het virus te voorkomen?

Bij verkoudheidsklachten en/of koorts is de regel: blijf thuis. Heb je geen klachten? Was vaak je handen en houd 1,5 meter afstand.
Veel meer informatie en antwoorden op vragen vind je je op de site van het RIVM.

Ik wil graag actief blijven, maar vind het lastig. Zijn er medewerkers of andere cliënten met tips?

Op dit moment zitten veel mensen vooral thuis. Jij ook misschien? Je mist je dagelijkse bezigheden, het werk en/of sociale contacten. Ook al is afspreken wat makkelijker geworden.  Lees hier onze tips. 

Begeleiders en zorgpersoneel werken in deze periode door als ze milde verkoudheidsklachten hebben. Hoe ben ik dan goed beschermd?

Als personeelsleden koorts hebben gaan ze niet aan het werk. Als ze milde klachten hebben én contact binnen 1,5 meter echt noodzakelijk is voor jouw zorg, dan zullen zich beschermen met mondkapjes en handschoenen. Overigens kunnen onze zorgmedewerkers met voorrang getest worden zodat we in geval van twijfel uit kunnen sluiten of iemand Corona heeft.

Ik ben verkouden en wil getest worden? Kan dat?

Ja, per 1 juni kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800-1202 om een afspraak te maken voor een test bij de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur. Voor het afnemen van de testen hebben GGD’en ruim 80 teststraten door het hele land ingericht.

Mag ik bezoek ontvangen op mijn locatie?

RIBW K/AM volgt met name voor de 24-uurszorg locaties het landelijke beleid voor verpleeghuizen. Met ingang van 29 mei is één persoon per cliënt per dag van harte welkom op deze locaties.
Jouw locatie bepaalt zelf of dat een vaste bezoeker is of dat het mag wisselen. In dat laatste geval kun je meerdere mensen ontmoeten, apart van elkaar op verschillende dagen. Jouw gezondheid en dat van het personeel, kan alleen worden gewaarborgd als iedereen op 1,5 meter afstand blijft en er geen verkoudheidsklachten zijn. Dus vraag vooraf ook even aan degene die op bezoek komt hoe hij of zij zich voelt. Twijfel je ? Stel het bezoek dan uit.
Heb je vragen? Stel ze aan je begeleider of iemand anders op je locatie. 

Woon je zelfstandig? Check dan ook  de regels van het RIVM

Hoe kom ik in contact met een vrijwilliger in deze tijd?

Er zijn vrijwilligers die al vrijwilligerswerk bij ons doen, en graag nog iets extra’s doen: Lisette wil videobellen of boodschappen doen. Marion wil komen voorlezen of in overleg ook wel andere activiteiten doen. Pier wil helpen met koken en klusjes doen

Mail naar vrijwilligerswerk@ribw-kam.nl

Hoe blijf ik in contact met de ervaringsdeskundigen?

Natuurlijk kun je in contact blijven. Hoe? Dat lees je in het volgende artikel

Ik vind deze tijd mentaal best zwaar. Zijn er virtuele initiatieven waar ik als het mij uitkomt mijn vragen kan stellen?

Als je psychische klachten hebt, kunnen veranderingen extra lastig zijn. Sommige mensen zijn daarnaast eenzaam. Daarom richt MIND samen met Out of the Box een virtuele huiskamer in waarin ze vragen beantwoorden en gesprekken voeren met ervaringsdeskundigen en experts.
Check ook de lijst met initiatieven tegen eenzaamheid van Valente (externe site)

Op de planning staat dat ik ga doorstromen of instromen naar een locatie van RIBW K/AM. Ligt dit nu helemaal stil?

Nee, vanaf 8 april is dit weer hervat. Natuurlijk zijn er wel strenge voorwaarden aan verbonden om je veiligheid en die van andere mensen te garanderen. Heb je vragen? Stel ze dan je begeleider.

Ik deed graag mee aan dagbesteding. Gaat dat nog door?

De dagbesteding van de RIBW K/AM is nooit stil komen te liggen. We deden dit mits we 1,5 meter en veiligheid konden garanderen. Vanaf 1 juni gaan we door met een passend aanbod te verzorgen voor kleinere groepen. Check op je locatie welk aanbod er nu is?
Of check de sites van de Passant , de Fontein of de Boshoek

Wil je dagbesteding bij andere organisaties? Check het aanbod op de site van de organisatie of vraag het je begeleider.

1,5 meter sticker in geel en zwart

Bezoek welkom op 1,5 meter

Het aantal besmettingen in Nederland is stabiel laag. Het is dan ook verantwoord om meer  bezoek van familie en vrienden toe te staan. RIBW K/AM volgt de richtlijn voor verpleeghuizen voor onze 24-uurslocaties. Wees welkom maar houd afstand van elkaar!

Lees verder
Andy Duim omhoog

Wordt dit dan de toekomst?

Andy Laverman – Team de Coda, ervaringsdeskundige zit al bijna 10 weken thuis door corona en zijn kwetsbaarheid. COPD, chronische bronchitis hooikoorts en kwakkelende luchtwegen. Dus tussen alle bedrijven door, in mijn eigen lock-down, houd ik mij staande met leuke dingen.  

Lees verder
foto Marcia

Botsende werelden of toch niet?

Marcia Kroes van de Herstelacademie Haarlem werkt  thuis met haar vrouw die manager is bij een grote multinational. Het is gezellig maar soms botsen hun werelden om daarna weer verrassend bij elkaar te komen. Lees haar blog over botsende werelden.

Lees verder